Accepteren van je autisme – 4 tips

Afgelopen week zat er een klant tegenover mij die sinds kort de diagnose autisme had gekregen. Deze dame had haar hele leven al het gevoel dat ze “anders” was. “Het lijkt wel alsof iedereen een soort handleiding heeft gekregen voor het leven, behalve ik”. Gedurende de jaren had ze geleerd de dingen die ze moeilijk vond enigszins te verbloemen. Ze ging gewoon naar feestjes en verjaardagen, werkte in een kantoortuin, lunchte elke dag trouw met haar collega’s… maar ze kwam elke dag uitgeput en totaal overprikkeld thuis.

Toen haar zoontje vastliep op school, kwam er de diagnose autisme uit. Hierdoor ging het balletje rollen en na lang wikken en wegen heeft zij zichzelf ook laten testen. De diagnose was onverbiddelijk: ook zij had een vorm van autisme.

“En nu?”. Twee betraande ogen keken me vragend aan. “Ben ik dan nu anders, omdat ik die diagnose heb? Ben ik gehandicapt? Sta ik dan nu buiten de maatschappij?” Ik keek haar glimlachend aan en beantwoordde haar vragen met een volmondige NEE, zeker niet!

Het accepteren van je diagnose autisme verloopt voor iedereen anders. Sommige mensen zijn zo ontzettend opgelucht, dat ze nu eindelijk weten wat er “aan de hand is” en hier hulp voor kunnen zoeken. Voor anderen is het accepteren een heel moeizaam proces, een ware worsteling.

Vandaag deel ik 4 tips die jou gaan helpen bij deze worsteling:

accepteren van je autisme

Kennis is macht, en hoe meer informatie je verzameld over autisme, hoe duidelijker (en minder bedreigend) dit kan worden. Daarnaast kunnen de verhalen van anderen voor veel erkenning en begrip zorgen. Dit kan een enorme troost zijn. Een echte aanrader is het boek “Meer rust en minder stress bij autisme” van Marja Boxhoorn.

Autisme kent veel verschillende vormen, geen persoon met autisme is hetzelfde. Door informatie in te winnen ontdek je hoe autisme voor jou werk, én ontdek je welke bijzondere kwaliteiten jij hierdoor hebt.

Praat erover met mensen die jij vertrouwt, dit kan enorm opluchten. Daarnaast kan het ook erg prettig zijn om gelijkgestemden te ontmoeten. In veel plaatsen zijn er speciale “autismecafés” waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, maar ook online zijn er diverse manieren om met gelijkgestemden in contact te komen.

Een autismecoach kan jou helpen je diagnose te accepteren en begrijpen en jou praktische hulp bieden bij het omgaan met uitdagingen zoals stress, overprikkeling, onderhouden van relaties, het wel/niet vertellen op je werk en nog vele andere dingen. Investeer in jezelf en je persoonlijke ontwikkeling, dat gaat je veel stress en frustratie besparen.