Autisme en vakantie – 5 tips voor een ontspannen zomer

“Zo, heb je al bijna zomervakantie?”, vroeg ik opgewekt aan een coachee aan de start van ons twee-wekelijkse coachgesprek. “Pfff… praat me er niet van”, verzuchtte hij. Ik keek hem verbaasd aan. Vakantie zou toch iets leuks moeten zijn? “Nou, voor mij lang niet altijd hoor. Al die niet-ingevulde tijd… Eerst een week lang van mijn dagelijkse structuur loskomen, alles is dan anders dan normaal. Ik weet nooit hoe ik in de vakantie mijn dagen in moet delen. En als ik dan eindelijk in de vakantie-structuur zit, dan moet je alweer terug naar je werk!”.

Ah, structuur. Een veel voorkomende issue bij mensen met autisme. Vandaag deel ik 5 tips die jou gaan helpen je vakantie relaxt door te komen.

autisme en vakantie

Tip 1. Maak een planning

Wanneer je aan het werk bent, werk je vaak met een vaste planning. Zo weet je waar je aan toe bent en heb je geen last van niet-ingevulde tijd. In de vakantie kan je opeens 3 weken lang vrij hebben. Dat overvalt je – hoe ga je je dag indelen? Advies: maak óók voor je vakantieperiode gewoon een planning. Een weekoverzicht op papier zetten kan hier goed bij helpen.

Tip 2. Plan je vaste afspraken alvast in

Ook in de vakantieperiode heb je vaste afspraken, zoals boodschappen doen, planten water geven, verjaardagen of feestjes… Plan deze activiteiten als eerste in in je weekplanning.

Tip 3. Maak een leuke-activiteitenlijst

Bedenk wat je de vorige vakanties hebt gedaan en wat je leuk vond om te doen. Bedenk activiteiten die jou energie geven en waar je blij van wordt. Maak de lijst zo lang mogelijk. Zorg vervolgens dat je elke vakantiedag 1 of 2 van die activiteiten inplant.

Tip 4. Houd ruimte in je planning

Plan je agenda niet té vol. Er moet ruimte overblijven voor speling, er gebeuren namelijk altijd onverwachte dingen. Door je agenda niet te vol te plannen voorkom je dat je gestresst raakt omdat er dingen niet lukken.

Tip 5. Communiceer en houd je aan de planning

Vier jij je vakantie samen met anderen, zoals je partner of je gezin? Overleg dan ook wat hun verwachtingen zijn en kijk of jullie planningen/weekoverzichten overeenkomen. Goede communicatie is erg belangrijk om het voor iedereen een fijne vakantie te laten zijn!