“Het lijkt wel of steeds meer mensen autisme hebben!”, verzuchtte een werkgever waar ik wekelijks op bezoek kom. Ik grinnikte. Ja, dat hoor ik inderdaad vaker. 5% van de werknemers heeft kenmerken van autisme, of er nou wel of geen diagnose is gesteld. Is dat percentage dan toegenomen? Ik denk het niet. Wel denk ik dat er meer aandacht is gekomen voor de kenmerken van autisme en dat het sneller herkend wordt. Voor veel werkgevers en collega’s kan dit best een uitdaging zijn, want hoe ga je nou eigenlijk om met een collega die kenmerken van autisme heeft?
Hoe ga ik om met mijn werknemer met autisme? 3 tips voor een plezierige werkrelatie
Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden om samen te werken met je collega met (kenmerken van) autisme, zonder per se te hoeven benoemen dat het om autisme gaat. Vandaag deel ik drie tips.
- Weet wat autisme inhoudt
Een (basis)kennis van autisme geeft rust en begrip voor alle partijen. Je begrijpt de ander beter en kunt écht contact maken. Lees je in, informeer, maar blijf ook vooral een OEN – Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Want hoewel er veel over autisme te lezen is, is geen persoon met autisme hetzelfde. Een goede leidraad is dit: ga uit van de kennis over autisme waarbij het gaat over concreet gedrag. Dat heeft iedereen en is niet stigmatiserend. Bijvoorbeeld: de behoefte aan duidelijkheid en structuur, of de gevoeligheid voor prikkels. En blijf open over de rest: doe geen aannames, maar vraag ernaar. Een goede vraag hiervoor is: “Hey, hoe werkt dit voor jou?”
- Wees alert op stress-signalen
Mensen met autisme zijn gevoeliger voor prikkels en daarmee ook gevoeliger voor stress. Soms is het voor de persoon zelf lastig om aan te voelen wanneer hij of zij gestrest is. Wees daarom alert op de stress-signalen van de ander. Trekt de ander zich sneller terug? Werkt iemand steeds vaker thuis? Is iemand geïrriteerd of juist heel stil? Grote kans dat diegene zich gestrest of overprikkeld voelt. Ga samen in gesprek en denk mee: zou het helpen om een noise cancelling koptelefoon aan te schaffen? Kan er een schot tussen werkplekken geplaatst worden? Kunnen er afspraken gemaakt worden met collega’s over wanneer iemand wel of niet gestoord kan worden? Mag iemand een rondje lopen in de pauze, in plaats van in de drukke kantine te zitten?
- Doe normaal waar kan en biedt ondersteuning waar nodig
Dit is een tip die autisme-expert Marja Boxhoorn deelde en die zo waar is voor mensen met autisme. Ja, je collega of werknemer heeft een vorm van autisme. Maar onthoud: een diagnose is niet zijn identiteit. Mensen met autisme geven zo vaak aan “Ik bén niet autistisch, ik héb een vorm van autisme.” Veel mensen met autisme functioneren prima en zijn goed opgeleid. Wees daarom respectvol in de benadering. Je hoeft niet harder te gaan praten, je hoeft niet overmatig te verduidelijken of de woordkeuze van een 6-jarige te gebruiken. Dan sla je volledig de plank mis! Doe gewoon normaal waar mogelijk en merk op waar wat extra’s nodig is. Vind je dat lastig? Huur dan expertise in.
Bij Concerned werkt Bernike Tellegen-Hoek als specialistisch autismecoach, die zowel de medewerker kan coachen als een manager kan helpen om samen tot een succesvolle werkrelatie te komen. Wil jij meer weten wat Bernike voor jou of je werknemer met autisme kan doen? Neem dan contact op!