Langdurig verzuim managen? De ondernemende verzuimmanager van MBM/Concerned

De werkgever die ondernemend is ingesteld en van daadkracht houdt, moet even slikken als hij met langdurig verzuim te maken krijgt. Tuurlijk: meeleven met de zieke medewerker overheerst. Maar zodra allerlei partijen met vragen komen, rapporten verwachten, onderzoeken verrichten en facturen sturen (want betalen zál je) dan krijgt verzuimmanagement een ingewikkeld kantje. Werkgevers die meer te doen hebben, besteden dat uit aan de combinatie MBM/Concerned. Ideaal: een ondernemende verzuimmanager.

Wat is het probleem voor werkgevers? Ziektegevallen kunnen een heel vervelend staartje krijgen als ze niet goed worden gemanaged. De re-integratie stagneert. De medewerker gaat pas veel te laat weer aan de bak. Het UWV kan met loonsancties komen (en die hakken erin). Er kunnen conflicten ontstaan. Kortom: ondeskundig verzuimmanagement heeft risico’s. Geld kosten doet verzuim sowieso. Doorbetaling van het loon, kosten van vervanging, kosten van arbodiensten: je bent al gauw 2,5 keer de gewone salarissom kwijt.

Zo wordt verzuim ingewikkeld

Je hoeft geen overbezorgde of perfectionistische werkgever te zijn om verzuimmanagement goed te regelen. Dat is in het belang van jezelf én je medewerker. Daarbij kom je allerlei partijen tegen met een eigen rol en specialisme. Arbodienst, bedrijfsarts, UWV, mensen van de verzekeraar: ze hebben allemaal met de verzuimkwestie te maken. Ze stellen vragen. Verwachten inspanningen. Eisen rapportages. Checken formulieren. Blijkt re-integratie in het eerste spoor niet mogelijk, dan volgt het tweede spoor en duurt de kostbare reis nog langer.

Idee van MBM en Concerned

MBM en Concerned laten de werkgever hierbij niet aan hun lot over. De bedrijfseconomisch adviseurs van MBM (met onder andere HR als specialisme) zitten al dagelijks aan tafel bij ondernemers. Samenwerkingspartner Concerned is gespecialiseerd in onder meer re-integratie en loopbaanadvies. En samen bedachten ze een oplossing.

Uitbesteden aan de Verzuimmanager

MBM en Concerned bieden werkgevers nu een nieuwe dienst: de externe Verzuimmanager. De Verzuimmanager is niet één persoon, maar een klein team met specialisten van zowel MBM als Concerned. Ondernemende adviseurs die gewend zijn om vanuit de praktijk van het ondernemen en werkgeverschap te denken. Dit team is het aanspreekpunt voor alle betrokken partijen rond een case, geeft advies aan de werkgever, voldoet aan alle verplichtingen en bewaakt de procedures. Dat is op zich al een bevrijding voor de meeste ondernemers. Maar er is nog een voordeel.

Mooie optelsom

De Verzuimmanager combineert deskundigheid die geen ondernemer zélf heeft met pragmatisme, creativiteit en – niet onbelangrijk – boerenverstand. Dat leidt tot re-integratietrajecten die effectiever zijn, met oog voor de échte belangen. Zo komen de beloften van MBM (‘Onderneemt mee’) en die van Concerned (‘De weg vooruit’) samen. Mooie optelsom: een plus voor werkgever en werknemer!

Schema 1 – De Verzuimmanager staat tússen de werkgever en alle betrokken partijen, en houdt de werkgever zo uit de wind: ideaal voor werkgevers die meer te doen hebben!

Meer weten over de Verzuimmanager? Concreet verzuimgeval bij de hand?

Neem contact op met onze verzuimmanager Christa Verhorst!

NEEM CONTACT MET ONS OP!